Biber yetiştiriciliğinin esasını fide yetiştirilmesi alır. Biber tarlaya direkt tohum ekimi ile üretilirse de bu uzun zaman alan bir iştir. Bu bakımdan biberde önce fideleri yetiştirmek, sonra fideleri yetiştirme yerine dikmek adet olmuştur. Fide yetiştiriciliği sıcak, ılık yastıklarda veya serada yapılır.

1000 adet sağlıklı fide elde etmek için 1 metrekareye 8 g tohum atılır. Yastıklara ekimde 10 cm sıra arası mesafede 1-2 cm sıra üzeri mesafede tohumlar tek tek atılır. Derinlik 1-3 cm’dir. Tohumların üzeri kapatılır ve sulanır. 5-10 gün arasında bitkiler toprak üzerine çıkar. Fideler 1-2 gerçek yapraklı olduğu dönemde 4-6 cm üzerinden seyreltilip, 7-8 yapraklı dönemlerinde esas yerlerine dikilmek üzere çıkartılır. Çıkartmadan 1-2 gün önce yastık sulanır. Sıra arası ve üzerinden toprak kesilerek ve fide küreği ile fidelerin kökleri toprakları dökülmeden ve kökler gevşetilmeden alınıp kasalara konur.

Dikim yerine itina ile taşınır. Sonra açılan çukurlara dikilir. Biber fidesi şaşırtmadan pek hoşlanmaz. Bu bakımdan fide sökülüp dikilmesi sırasında dikkatli davranılmalıdır. Bu bakımdan son yıllarda gerek yastıklarda gerek serada fide üretirken çeşitli saksılar kullanılmaktadır.

Saksıların çapı 7-10 cm’dir. Her saksıya 2-3 adet tohum atılır. Bitkiler toprak üzerine çıkıp 1-2 yapraklı olduğu dönemde sağlıklı bir fide bırakılır, diğerleri kesilerek imha edilir. Böylece her saksıda bir bitki kalır.

Oretra